top of page
Keresés

Sofőrkártya

Mi a sofőrkártya?


A sofőrkártya, más néven digitális tachográf-kártya vagy járművezetői intelligens kártya, a digitális tachográf-rendszerek alapvető összetevője. Ez egy személyre szabott kártya, amelyet olyan hivatásos sofőrök számára állítanak ki, akik digitális tachográfokkal felszerelt járműveket üzemeltetnek. A járművezetői kártya digitális azonosító és adattároló eszközként szolgál a járművezető tevékenységéhez, valamint a vezetési és pihenőidőre vonatkozó előírások betartásához.


Mire használható a sofőrkártya?


  • Azonosítás: Amikor a járművezető megkezdi az utazást, behelyezi a járművezetői kártyáját a járműbe szerelt digitális tachográf egységbe. A kártya tartalmazza a sofőr adatait, például nevét, jogosítványának számát és egyéb azonosító adatokat.

  • Adattárolás: Az utazás során a digitális tachográf különféle adatokat rögzít, például a vezetési időt, a pihenőidőket, a szüneteket, a megtett távolságot és a sebességet. Mindezek az információk biztonságosan a járművezetői kártyán vannak tárolva.

  • Jogszabályi megfelelés: A járművezetői kártya lehetővé teszi a hatóságok és a munkáltatók számára, hogy figyelemmel kísérjék és biztosítsák, hogy a járművezető betartja-e a közlekedési hatóságok által meghatározott vezetési és pihenőidőre vonatkozó előírásokat. Ez segít megelőzni a vezető fáradtságát és biztosítja a közúti biztonságot.

  • Adatletöltés: Az utazás befejezése után vagy egy meghatározott időintervallumon belül a járművezetőnek le kell töltenie az adatokat a sofőrkártyájáról. Ezt az információt a fuvarozási vállalat, a szabályozó hatóságok vagy a bűnüldöző szervek a szabályozásoknak való megfelelés ellenőrzésére és nyilvántartási célokra használják fel.

  • Személyre szabott hozzáférés: Minden vezetőnek saját, egyedi járművezetői kártyája van, ami azt jelenti, hogy a tachográf rendszer pontosan rögzíti az egyes vezetői tevékenységeket külön-külön, még akkor is, ha több járművezető használja ugyanazt a járművet.

Összességében a sofőrkártya kulcsfontosságú eszköz a járművezető munkaidejének, pihenőidejének és vezetési tevékenységeinek pontos és megfelelő rögzítésében a digitális tachográf-rendszerek használatakor. Ezek az adatok elősegítik a biztonságot az utakon, és biztosítják a szállítási előírások betartását.


Tudta?


A járművezetői kártyákba mikrochip van beépítve, amely rendkívül biztonságosan és manipulációmentesen tárolja a vezető adatait. A sofőrkártyában használt mikrochip egyfajta titkosítási funkciókkal rendelkező intelligens kártyatípus. Többszintű biztonságot nyújt a rögzített adatok integritásának és hitelességének biztosítása érdekében.

Tetszett a cikk és szeretne több ilyet olvasni?

Iratkozzon fel és mi emailben értesítjük ha hasonló cikket írunk.

bottom of page