top of page
Keresés

A tachográf adatok manuális letöltése már a múlté

2007. április 11-én megváltozott a hazai és nemzetközi fuvarozásban dolgozók élete – a korongos/mechanikus adatrögzítésről át kellett állni a digitális tachográfletöltő rendszerre.


Az Európai Unió területén az 561/2006/EK rendelet határozza meg a sofőrökre vonatkozó szabályokat, vagyis a napi/heti/kétheti vezetéssel eltöltött idő hosszát, illetve a vezetések közötti kötelező pihenőidőket. Ez a szigorítás a fáradtságokból adódó balesetek elkerülése érdekében jött létre.


Míg a korongos tachográf papír alapon működött, addig a digitális tachográf készülékbe járművezetői chipkártyát (sofőrkártyákat) kell behelyezni, és jogszabály szerint azokat 28 naponta, illetve a tachográf memóriáját 90 naponta le kell tölteni.


A legnagyobb problémát a tachográfadatok letöltése jelentheti a gépjármű tulajdonosának. A megoldást erre az easyTACHOGRÁF szolgáltatás jelenti! Kétféle mód közül választhat: vagy manuálisan tölti le az adatokat közvetlenül a gépjárműből, vagy távolról, online módon. Amíg az első megoldás drága, időigényes, és akár bonyolult is lehet, addig a második egyszerűbb, költséghatékonyabb és az easyTACHOGRÁF segítségével előre ütemezett időpontokban, és ami még jobb, akár automatikusan is elindíthatja a tachográfkészülék és a sofőrkártyák letöltését.


easyTACHOGRÁF

Miben különbözik az easyTACHOGRÁF a többi tachográfletöltő rendszertől?


Az automata tachográfletöltés abban különbözik a többi szolgáltató megoldásától, hogy míg egy másik szolgáltatónál manuálisan kell a diszpécsernek/tulajdonosnak elindítani az adatok letöltését mind a sofőrkártyáknál, mind a tachográfnál, addig az easyTRACK-rendszerben működő easyTACHOGRÁF szolgáltatás keretein belül elegendő beállítani egy ütemezőt, és a rendszer önműködően letölti a gépjármű .ddd fájljait. Sikertelen letöltés esetén minden alkalommal hibajelzést küld a rendszer.


Nem kell külsős céget megbízni az adatok kiértékelésével, azokat elvégzi az easyTRACK-rendszer


Az easyTRACK-rendszerben a már elérhető tachográf/sofőrkártya adatok letöltését követően lehetőséget biztosítunk a letöltött .ddd fájlok kiértékelésére különböző kimutatások formájában (szabálysértési, vezetési események, és gépjármű-kimutatás).


Nincs szüksége a hatályos jogszabályok ismeretére, hiszen folyamatos és naprakész jogszabályi megfelelést biztosítunk. Az adatletöltés folyamatát és a letöltött adatokat egy kézben tartva kényelmesen és biztonságosan tehet eleget a jogszabályi előírásoknak.


Mikor büntetnek a hatóságok?

Ellenőrzés

Telephelyi ellenőrzéskor, ha a megadott időközönként nincsenek letöltve a tachográf vagy a sofőrkártya adatai. Az ellenőrzéskor be kell mutatni a letöltött fájlokat, amelyeket szúrópróbaszerűen ellenőriznek. Komolyabb ellenőrzéskor természetesen az összes rendelkezésre álló fájlt bekérik és elemzik a hatóság emberei.


A mobilitás csomag bevezetése óta a közúti ellenőrzések végzése során a hatóságok azt vizsgálják, hogy a gépkocsivezetők megfelelően betartották-e az ellenőrzés napján és az azt megelőző 56 napon a vezetési és pihenőidőket. (Tehát a jelenlegi, aznapi + 28 napi elszámolási kötelezettség 56 napra változik.)


Szabálytalanság esetén a hatóság emberei még a helyszínen kiszabják a büntetést.


Kerülje el a büntetéseket, és használja ki az easyTRACK tachográf rendszerében rejlő lehetőségeket! Kérje ajánlatunkat, és szerződéskötést követően akár már 48 órán belül használhatja az easyTRACK rendszerét!

Tetszett a cikk és szeretne több ilyet olvasni?

Iratkozzon fel és mi emailben értesítjük ha hasonló cikket írunk.

bottom of page