top of page
Keresés

Analóg Tachográf

Mi az analóg tachográf?


Az analóg tachográf egy olyan eszköz, amely rögzíti a teherautók és járművek vezetési adatait. Papírkorongra való rajzolással ad információt a sebességről, a sofőr tevékenységéről és a távolságról. Ez tartalmazza a kézi betáplálást, a munkaidőt és a járművön kívül végzett munkákat. Néhány régebbi teherautó és busz továbbra is analóg tachográfot használ a vezetői információk rögzítésére.


A 3,5 tonnánál nehezebb teherautóknál kötelező a tachográf rögzítő berendezés használata a sofőr lényeges adatainak dokumentálásához. Az eszközt a vezetési időre, pihenőidőre és a szünetekre vonatkozó előírások betartására használják. Ezenkívül adatokat szolgáltatnak a megtett távolságról és a sebességről is. A tachográf-nyilvántartásoknak hozzáférhetőnek kell lenniük a rendfenntartó hatóságok számára, és a flottakezelők számára is hasznosak a műveleteik hatékonyabb irányítása során.


Hogyan működik az analóg tachográf?


Az analóg tachográf működése viszonylag egyszerű. Az eszközben található egy tárcsa, amelyet a jármű mozgása forgat. A tárcsát viaszréteggel borítják, amin egy ceruza írásos nyomokat hagy. Ez az írás a vezetési adatokat rögzíti, például a sebességet, a munkatevékenységet és a megtett távolságot. A tárcsa egy teljes fordulata 24 órát vesz igénybe, és amint a teljes fordulatot végrehajtotta, le kell cserélni, hogy újabb adatokat lehessen rögzíteni. Ellenkező esetben a tárcsa az eredeti nyomok fölé írja az újabbakat. Azonban, ha az analóg korongot a kapacitáson túl használjuk, az EU-szabályok megsértését eredményezi. A 2006 előtt nyilvántartásba vett járműveket még analóg tachográfkoronggal szerelték fel, ám 2006-tól már megjelentek a digitális tachográfok.


Az analóg tachográf használatához a járművezetők manuálisan kitöltik az információkat, behelyeznek egy papírkorongot, és kiválasztják a munkavégzés üzemmódot. A tachográf pontosan rögzíti a sebességet és a sebességváltóval és sebességérzékelővel kapcsolatos tevékenységeket. A nap végén a járművezetők eltávolítják a tachográfot, rajta a feljegyzett adatokkal.


A tachográf használata törvényi előírás a teherautókban és buszokban, hogy rögzítsék a vezetői információkat, segítve a flottakezelőket a megfelelőség ellenőrzésében. A tachográfot kétévente felül kell vizsgáltatni, és a maximális tűréshatárok betartását legalább hatévente egyszer ellenőrizni kell.


Tudta?


Az analóg tachográfokban használt viaszbevonatú korongot eredetileg egy egyedi probléma megoldására fejlesztették ki. A tachográfok használatának elején a tintaalapú rögzítési rendszerek hajlamosak voltak a fagyásra, túl hideg hőmérsékleten. Ennek a problémának a kiküszöbölésére vezették be a viasszal bevont korongok használatát, mivel a viasz rugalmas maradt, és lehetővé tette a folyamatos rögzítést még rendkívül hideg időjárási körülmények között is. Ez az újítás biztosította, hogy a hőmérséklettől függetlenül pontos vezetői adatok rögzíthetők legyenek, így az analóg tachográfok megbízható eszközzé váltak a vezetési tevékenységek nyomon követésére különböző éghajlati viszonyok között is.

bottom of page