top of page
Keresés

Digitális kártyaolvasó

Mi a digitális kártyaolvasó?

Míg a digitális tachográfokról szóló adatok letöltésére vonatkozó szabályozás 28 napot ír elő, a legtöbb vállalat gyakrabban is tölt le információkat. Miért? A sofőrkártyák rendszeres letöltése segít a flottakezelőknek azonnal észrevenni a jogsértéseket, és biztonsági másolatot készíteni a vonatkozó adatokról. Ezért tachográf-kártyaolvasóra van szükségük ahhoz, hogy naponta vagy hetente hozzáférjenek a járművezetői kártyán lévő információkhoz. A digitális tachográf-leolvasóval a vállalat hozzáférhet a járművezető tevékenységével kapcsolatos összes, a kártyán rögzített információhoz. Egyes digitális tachográf-kártyaolvasók távoli letöltési lehetőségekkel rendelkeznek.


A tachográfkártya-olvasó csak a járművezetői kártyáról tud információt rögzíteni. Ez azt jelenti, hogy a kártyaolvasó hozzáfér a memóriában lévő információkhoz, hogy adatokat biztosítson a járművezető személyazonosságáról és tevékenységeiről. Mivel a járművezetői kártyát a 2006 májusában bevezetett szabályozás jogilag kötelezővé teszi, a flottakezelők kártyaolvasót írnak elő az információk eléréséhez.


A digitális kártyaolvasó előnyei

A tachográfkártya-olvasó egyszerű módot kínál a flotta adatainak elérésére és kezelésére. A járművezetők könnyedén letölthetik az információkat egy egyszerű hordozható kártyaolvasóval, és máris hozzáférhetnek az adatokhoz telefonjukról vagy számítógépükről. A flottakezelők is valós időben kapják meg a letöltött információkat, mivel a digitális kártyaolvasók közvetlenül feltölthetik az információkat egy biztonságos szerverre. Ezáltal időben észrevehetik a problémákat, mielőtt azok nagyobb bajt okoznának.


Hogyan kell használni a digitális kártyaolvasót?

  1. A digitális tachográf beszerelése után a járművezető behelyezi a sofőrkártyát a kártyanyílásba, biztosítva, hogy a tachográf-kártya chipje felfelé nézzen a tachográf eszköz felé a pontos adatrögzítés érdekében.

  2. Ha a tachográf-kártya megfelelően van beállítva, letölthető formátumban rögzíti a járművezető összes adatát. A letöltési szakaszban a járművezető egy digitális tachográf-kártyaolvasót csatlakoztat a tachográfhoz.

  3. Hordozható tachográf-kártyaolvasó használatakor a vezető behelyezi a vezetői kártyát az olvasó kártyanyílásába.

  4. Internetkapcsolat esetén a csatolt kártya adatai automatikusan továbbításra kerülnek a biztonságos szerverre. Egyes tachográf-olvasók USB-kábellel rendelkeznek, amely telefonhoz vagy számítógéphez csatlakoztatja őket az adatok letöltéséhez.

  5. A járműnek nem szabad mozgásban lennie, amikor a vezető a digitális tachográfok régebbi verzióiból olvas vagy tölt le információkat.

Tudta?


A digitális tachográfok megjelenése előtt mechanikus tachográfokat használtak. A vezetési órák és távolságok szabályozási célú rögzítésének koncepciója az 1800-as évek végén kezdett kialakulni. Számos feltaláló és mérnök dolgozott ezalatt a mechanikus tachográfok fejlesztésén. A járművezetői tevékenység nyilvántartásának kötelezettségét végül 1969-ben vezették be, szociális és közlekedésbiztonsági okokból.

Tetszett a cikk és szeretne több ilyet olvasni?

Iratkozzon fel és mi emailben értesítjük ha hasonló cikket írunk.

bottom of page