top of page
Keresés

Tachográf kiértékelés - Mire figyeljen oda?

A tachográf kiértékelése kulcsfontosságú feladat a közlekedési és logisztikai vállalatok számára. Ez nem csupán jogi kötelezettség, hanem az útvonaltervezés, a munkaidő-nyilvántartás és a járművek hatékony üzemeltetésének alapja is. A tachográf adatok megfelelő elemzése révén azonban nem csak a jogszabályi előírásoknak tudunk megfelelni, hanem optimalizálhatjuk flottánk működését is. Íme, néhány fontos szempont, amire érdemes figyelnünk a tachográf kiértékelése során.


Tachográf kiértékelési módszerek


Manuális kiértékelés


PRO: Ez a legtradicionálisabb módszer, amely során egy szakértő személyesen elemzi az adatokat. A manuális kiértékelés során a szakértők részletesen áttekintik a vezetési mintákat, pihenőidőket, és egyéb releváns információkat, hogy teljes körű elemzést nyújtsanak a járműhasználatról. Ez az eljárás lehetőséget ad arra, hogy specifikus problémákat és mintákat azonosítsanak, ami alapján konkrét javaslatokat tehetnek a hatékonyság és a jogszabályi megfelelés javítására.


KONTRA: Bár ez a módszer nagyfokú pontosságot tesz lehetővé, időigényes és költséges lehet, különösen nagy flották esetében. Mindazonáltal, a nagy mennyiségű adat manuális feldolgozása jelentős erőforrás-igényt jelenthet, ami növeli a költségeket és hosszabb várakozási időt eredményezhet az eredmények szempontjából. Ezért a manuális kiértékelés leginkább olyan szituációkban ajánlott, ahol az adatok bonyolultsága vagy specifikus elemzési igények miatt az automatizált rendszerek nem nyújtanak kielégítő megoldást.


Automatizált kiértékelő szoftverek


PRO: Számos vállalat ma már modern szoftvermegoldásokat használ, amelyek a technológia előnyeit kihasználva gyorsan és hatékonyan képesek adatokat feldolgozni, ezáltal automatizálni a tachográf adatok kiértékelését. Ezek a rendszerek jelentősen csökkentik az emberi hiba lehetőségét, emellett időt és pénzt takarítanak meg. Mivel jelentős mértékben felgyorsítják az adatkiértékelési folyamatot, lehetővé teszik az azonnali hozzáférést az elemzési eredményekhez. Az automatizálás révén a flottakezelők képesek nagy mennyiségű adatot kezelni, ami segít a vezetési idők, pihenőidők és egyéb fontos paraméterek jogszabályi előírásoknak való megfelelésében. Ezen túlmenően, az automatizált rendszerek gyakran integrálhatók más üzleti rendszerekkel, ami a teljesítmény javítását és a döntéshozatali folyamatok támogatását teszi lehetővé.


KONTRA: Az ilyen rendszerek bevezetése kezdeti beruházást igényel, valamint fennáll a technológiai elavulás kockázata, így a rendszer frissítésével és karbantartásával is számolnunk kell. Csakis olyan rendszert válasszunk, amely esetében az adatok tárolása és kezelése megfelelően van szabályozva. Az automatizált kiértékelés során fontos, hogy a szoftver frissítve legyen a legújabb jogszabályi változásokkal, erre mindig figyeljünk oda!


Külső szolgáltatások


PRO: Lehetséges a tachográf adatok kiértékelését szakértő cégekre bízni. Ez a megoldás különösen akkor előnyös, ha a vállalat nem rendelkezik a szükséges szaktudással vagy erőforrással. Ebben az esetben szakértő cégek veszik át az adatletöltés, tárolás és kiértékelés folyamatát, biztosítva a magas szintű szakértelem és megbízhatóság előnyeit. Az ilyen típusú szolgáltatás igénybevétele időt takaríthat meg a vállalat számára, mivel nem szükséges belső erőforrásokat mozgósítani az adatkiértékelésre, és a tapasztalt szakemberek által végzett elemzés biztosíthatja a pontos és jogszabályoknak megfelelő eredményeket.


KONTRA: A külső szolgáltatások használata többletköltségekkel járhat a vállalat számára, amit a költség-haszon elemzés során figyelembe kell venni. Ezenfelül, a vállalatnak kevésbé van kontrollja az adatok felett, mint a belső kiértékelés során, ami bizonyos esetekben aggodalomra adhat okot, különösen az adatvédelem és adatbiztonság szempontjából. A külső szolgáltatók függvényében változhat a szolgáltatás minősége, így fontos a megfelelő partner kiválasztása, amely magában foglalja a szolgáltató megbízhatóságának és hírnevének alapos felmérését.


Mire figyeljünk a tachográf adatok letöltése és kiértékelése során?


  • Jogszabályi megfelelés: Győződjünk meg róla, hogy a kiértékelés során minden jogszabályi követelménynek eleget teszünk, beleértve a vezetési és pihenőidőket is.

  • Adatok nyomtatása: Bizonyos esetekben szükség lehet a tachográf adatok nyomtatására, például ellenőrzések során. Győződjünk meg róla, hogy rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök és az adatok könnyen hozzáférhetők.

  • Adatvédelem: A tachográf adatok személyes adatnak minősülhetnek, ezért fontos, hogy a kiértékelés során betartsuk az adatvédelmi előírásokat.

  • Hibák és rendellenességek azonosítása: A kiértékelés során keressük meg az esetleges hibákat és rendellenességeket. Ezek azonosítása segíthet a jövőbeni problémák elkerülésében.

Tachográf kiértékelés Smart2 tachográfhoz - Az easyTACHOGRÁF előnyei


Ahogy az eddigiekből kiderült, a tachográf adatok kiértékelésekor számos szempontot kell figyelembe venni. Az easyTACHOGRÁF rendszer használata jelentős előrelépést jelent ezeknek a követelményeknek a teljesítésében, egyszerűsítve a folyamatot és minimalizálva az esetleges hibák lehetőségét. A rendszer az adatokat (.ddd fájlokat) automatikusan letölti, biztonságos tárhelyen tárolja, és amennyiben arra igény van, ki is értékeli azokat.

Miért ajánlott az easyTACHOGRÁF használata?


Automatizált adatletöltés

Az easyTACHOGRÁF rendszer lehetővé teszi, hogy előre beállított időpontokban automatikusan hozzáférjen járművei tachográf- és sofőrkártyaadataihoz. Ez az innovatív megközelítés kiküszöböli a manuális letöltés szükségességét és jelentősen csökkenti az emberi hiba lehetőségét.


Nincs szükség külső szolgáltatóra

A rendszer automatikusan letölti az adatokat (.ddd fájlokat), biztonságos tárhelyen tárolja őket, és szükség esetén ki is értékeli azokat. Ezáltal megszűnik a külső cégek megbízása az adatletöltésért, ami időt és pénzt takarít meg.


Kényelmes és egyszerű

Az easyTACHOGRÁF rendszer használata nem igényel letöltő eszközöket, elfelejtett letöltések és sofőrkártya leolvasások problémájától megszabadítva felhasználóit. Az adatok kezelése nem igényel folyamatos odafigyelést, így a vállalatok több energiát fordíthatnak alaptevékenységükre.


Smart2 tachográffal kompatibilis

Az easyTACHOGRÁF teljes mértékben kompatibilis az új Smart2 tachográffal (VDO/Continental/Siemens 4.1 és Stoneridge 8.1), biztosítva a legfrissebb technológiai szabványoknak való megfelelést.

Összefoglalva, a tachográf adatok megfelelő kiértékelése létfontosságú a járművek biztonságos és hatékony üzemeltetése szempontjából. A kiértékelési módszer kiválasztásakor figyelembe kell venni a vállalat specifikus igényeit és erőforrásait. Legyen szó manuális elemzésről, automatizált szoftverekről vagy külső szolgáltatások igénybevételéről, a legfontosabb, hogy a folyamat során ne veszítsük szem elől a jogszabályi megfelelést, az adatvédelmet és a hatékonyságot.

Tetszett a cikk és szeretne több ilyet olvasni?

Iratkozzon fel és mi emailben értesítjük ha hasonló cikket írunk.

bottom of page