You need to enable JavaScript in order to use the AI chatbot tool powered by ChatBot
top of page
Keresés

Akár egy új autó árát is ellophatják a trükkös üzemanyagtolvajok

Napjainkban is komoly veszteségeket okoznak az üzemanyaglopások, a fejlett flottakövető rendszerek terjedésével azonban a visszaélések száma visszaszorulóban van. Az easyTRACK megoldásai biztos védelmet nyújtanak a felesleges kiadások ellen, így akár a végén egy új autó árát is megspórolhatja.


Egy tíz évvel ezelőtti statisztika szerint egy közepes méretű fuvarozó cég esetében éves szinten akár 60 millió forint kárt is okozhattak a trükkös módszerekkel végrehajtott üzemanyaglopások. Ez 12 alkalmazott (akkori) éves bérének, illetve 600 ezer kilométerre elég gázolaj árának felelt meg. Napjainkra, a fejlett flottakövető és telematikai rendszerek terjedésével javult ugyan a helyzet, de a veszteségek még mindig számottevőek. A trükkös lopások mellett a vállalatok számára komoly károkat okoz az is, hogy becslések szerint a céges személyautók használatának legalább tíz százalékát magáncélra fordítják a sofőrök, és ez "természetesen" céges üzemanyagköltségen történik.



Tanksapka
Komoly veszteségeket okoznak az üzemanyaglopások

Az üzemanyaglopások alapvetően három fő módszerrel történnek, de az élelmes tolvajok folyamatosan újabb és újabb ötletekkel állnak elő. Sok, de nem minden esetben valószínűsíthető a sofőrök aktív részvétele a lopásokban, az easyTRACK megoldásai azonban minden módszer ellen védelmet biztosítanak. A mindenki által ismert, klasszikus technika nagyobb mennyiségű üzemanyag egyszerre történő leszívására, amikor egyszerűen egy gumicsövet csúsztatnak közvetlenül a tankba. Ezeknél a bűncselekményeknél elképzelhető, hogy a sofőr teljesen vétlen, mert az éjszaka leple alatt, pihenőidőben is megvalósíthatók egy parkolóban. Az üzemanyaglopásokra szakosodott bandák ráadásul mára már olyan komoly berendezésekkel rendelkeznek, amelyekkel akár percek alatt kiüríthető egy teherautó nagy méretű üzemanyagtankja.


Az easyTRACK Üzemanyagkontroll szolgáltatása mechanikai védelmet nyújt az illetéktelen nyitások ellen (tanksapkazár), a tanksapkaállapot-figyelő pedig azonnal riaszt, ha nem megengedett helyen történik tanksapkanyitás. A tanksapkanyitások egyenként is megjeleníthetők a kimutatásokban, gyakorlatilag kizárva a trükközés lehetőségét. A beépíthető kapacitív üzemanyagszonda azonnal érzékeli az üzemanyagszint váratlan csökkenését is.


Egy fokkal rafináltabb módszer a mellétankolás, vagyis amikor az elkövetők a tankoláskor az üzemanyag egy részét nem a gépjárműbe, hanem egy külön kannába (vagy inkább kannákba) töltik. Az easyTRACK ez ellen is védelmet kínál, mert a jármű fedélzeti számítógépéből kiolvasott CAN-adatok alapján folyamatosan méri az üzemanyagszintet és a fogyasztást, ezeket az adatokat pedig könnyedén össze lehet vetni az üzemanyag-szolgáltatótól kapott elszámolással.



Üzemanyag
Ne hagyja kifolyni kezei között a drága üzemanyagot

A legnehezebben tetten érhető módszer a folyamatos leszívás, vagyis amikor menet közben kis mennyiségben, folyamatosan szívják le az üzemanyagot. A tolvajok ebben az esetben általában olyan helyen bontják meg a rendszert, ahol még alacsony nyomáson történik az üzemanyag áramoltatása. Az easyTRACK ezeket a visszaéléseket is hatékonyan gátolja meg, a CAN-adatokon alapuló kimutatásokból a rendellenes fogyasztási értékek azonnal kitűnnek.


A fuvarozás mellett a legnagyobb számban a mezőgazdasági szektorban fordulnak elő az üzemanyagokkal kapcsolatos visszaélések, kihasználva az ilyen jellegű munkák nehezen tervezhető és ellenőrizhető jellegét. A járművek a legtöbb esetben a telephelytől távol végeznek munkát, olyan területeken, amelyek felügyelete nagyon nehezen kivitelezhető. A mezőgazdasági munkákra nagy fogyasztásbeli ingadozások is jellemzőek lehetnek az elvégzett munka típusától és az időjárástól függően, sok esetben csak hozzávetőleges fogyasztási norma határozható meg az egyes tevékenységekre. Nem mindegy azonban, hogy a normától mekkora mértékű eltérések fordulnak elő.


Az easyTRACK segítségével az üzemanyag-felhasználás távolról is figyelhető, így kiküszöbölhetők a rossz vezetési stílusból fakadó pazarlások, éves szinten akár negyvenszázalékos megtakarítás is elérhető. A sofőrök vezetési stílusáról egyedi kimutatások állíthatók össze, így kiszűrhető, ha magas fordulatszám-tartományban használják a motort, vagy hirtelen gyorsítanak és rendszeresen magas sebességtartományban közlekednek a járművel.


A Valós idejű riasztáskezelő rendszerünkkel (ALERT) folyamatosan ellenőrzés alatt tarthatók a megtett kilométerek, illetve előre megadható, hogy milyen eseményekről küldjön azonnali értesítést a rendszer. A tanksapkanyitások mellett akár dátumhoz köthető eseményekről is kérhető riasztás, például a forgalmi engedély vagy az útdíjhasználati jogosultságok lejáratáról. A megtett kilométerek figyelésével hatékonyan szűrhető ki a céges járművek magáncélú felhasználása is.


Ne hagyja kifolyni kezei között a drága üzemanyagot. Inkább próbálja ki az easyTRACK-rendszerét. Ingyenes demo szoftverünkkel minden lehetséges felhasználási módot tesztelhet.




Tetszett a cikk és szeretne több ilyet olvasni?

Iratkozzon fel és mi emailben értesítjük ha hasonló cikket írunk.

bottom of page