top of page
Keresés

Okos tachográf

Mi az okos tachográf?


Az okos tachográf egy fejlettebb változata a hagyományos digitális tachográfoknak. Az okos tachográf az Európai Unió (EU) előírása szerint került bevezetésre 2019-ben a tehergépjárművek és buszok számára. Az eszköz célja az úthasználat, a sofőr munkaidejének és a vezetési időnek a pontosabb és hatékonyabb nyilvántartása, valamint az üzemeltetők és hatóságok számára könnyebb ellenőrzése.


Az „okos” kifejezést az új tachográfra használják, mivel fokozottan ellenáll a manipulációnak, nagyobb mennyiségű adatot kezel, és számos új funkciót tartalmaz. Ezek a fejlesztések magukban foglalják az intelligens közlekedési rendszerek interfészét, amely megkönnyíti a potenciális adatcserét más rendszerekkel, és egy továbbfejlesztett földrajzi helymeghatározó szoftvert, amely másodlagos forrásként egy globális navigációs műholdrendszert is tartalmaz, csökkentve a manipuláció kockázatát.


Az okos tachográf előnyei a hagyományos digitális tachográffal szemben


  1. GPS adatok: Az okos tachográf beépített GPS rendszerrel rendelkezik, ami pontos helymeghatározást tesz lehetővé az útvonal és a sebesség nyomon követéséhez.

  2. Kommunikációs modul: Az eszközön található kommunikációs modul lehetővé teszi a távoli adatkapcsolatot és a központi adatbázisokkal való összekapcsolódást, így az adatokat távolról is le lehet tölteni és ellenőrizni.

  3. Intelligens kártya: Az okos tachográfokhoz tartozó sofőr- és műhelykártyák biztonságos chip technológiát alkalmaznak, ami megnehezíti az adatok hamisítását vagy manipulálását.

  4. Távoli adatolvasás: Az okos tachográf lehetőséget biztosít a hatóságoknak és az ellenőrző szerveknek a járművek távoli adatolvasására, ami hatékonyabb ellenőrzést és kevesebb közúti ellenőrzést tesz lehetővé.


Az okos tachográf bevezetése segít javítani a közúti biztonságot, valamint elősegíti az átlátható és pontos nyilvántartást a fuvarozási tevékenységekről és a sofőr munkaidejéről. A járművezetőknek és a fuvarozóknak érdemes megfelelően megismerkedniük az okos tachográf működésével és az adatok helyes kezelésével az előírások betartása érdekében.


Tudta?


A második generációs tachográfokkal már a határátlépés, az indulás és érkezés helyadatai és a jármű pozíciójának automatikus rögzítése is lehetséges a kötelezően előírt óraszámnak megfelelően. De ez még nem minden! A gyártó szerint a legújabb tachográf a tengelyterhelési adatokat is rendelkezésünkre bocsátja, ami az útdíjfizetésben jelentős változásokat hozhat.

Tetszett a cikk és szeretne több ilyet olvasni?

Iratkozzon fel és mi emailben értesítjük ha hasonló cikket írunk.

bottom of page