top of page
Keresés

Mobilitási csomag kisokos - Minden, amit a változásokról tudni érdemes 2023-2026 között

Mi a mobilitási csomag?

Az Európai Unió a hatékony és környezetbarát közlekedési megoldások előmozdítása érdekében új intézkedéseket hozott a sokak által már ismerősen csengő mobilitási csomag megalkotásával. A csomag elsődleges célja, hogy javítsák a járművezetők munkakörülményeit szerte az Európai Unióban.


A mobilitási csomag részletes szabályozásai és határidői új lehetőségeket és elvárásokat jelentenek a közlekedési ágazat számára. Jó hír azonban, hogy a változások fokozatosan lépnek életbe, így mindenkinek van ideje megtenni a szükséges előkészületeket. A rendelkezések közül néhány már hatályban van, azonban az elkövetkezendő időszakban is számos fontos változás közeleg, melyek határidőiről nem jó lemaradni.

Cikkünkben egyszerűen és közérthetően mutatjuk be a flottatulajdonosokat és járművezetőket érintő változásokat. Az intézkedésekkel járó vesződségek helyett pedig kitérünk azok előnyeire is, hiszen az előírt technológiai fejlesztések nemcsak a vezetők munkakörülményeit javíthatják, de hozzájárulhatnak a fenntartható közlekedési megoldások terjedéséhez is, amely hosszú távon pozitívan hathat az ágazatra.

Mobilitási csomag dátumai

  • 2023. augusztus 21. - Új jármű regisztrálása kizárólag Smart 2 okos tachográffal


A mobilitási csomag következő lépése minden újonnan üzembehelyezett járműre vonatkozik. A 3,5 tonna feletti kategóriájú új (első regisztrációs) járműveket kötelezően 2. generációs okos tachográffal kell felszerelni.


Előny: Ez a lépés hozzájárul az adatgyűjtés és menetidő nyilvántartás hatékonyabbá tételéhez, valamint a közlekedési adatok pontosabb és könnyebben hozzáférhetővé válásához.

  • 2024. december 31. - Analóg és 1B cseréje Smart 2-re


Az elavult menetíró készülékek kötelező cseréje okos tachográfokra. Az év végéig minden 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművet, amely részt vesz a nemzetközi forgalomban, és még analóg vagy első generációs digitális menetíró készülékkel van felszerelve, kötelezően fel kell szerelni 2. generációs okos tachográffal.


Előny: A szabályozás további előnyöket hoz a flottakezelőknek és vezetőknek az adatok gyűjtésének és elemzésének terén.

  • 2025. augusztus 21. - 1C helyett Smart 2


2025. augusztus 21-ig minden nemzetközi forgalomban közlekedő 3,5 tonna össztömeg feletti járművet 2. generációs okos tachográffal kell felszerelni. Ez azt jelenti, hogy még az első generációs smart tachográfokkal felszerelt járműveket is át kell alakítani.


Előny: Az intézkedés elősegítheti a hatékonyabb, környezetbarátabb és biztonságosabb közlekedést, egyszerűbbé teheti az adminisztrációt és pontosabb, valamint megbízhatóbb menetadatokhoz segíthet hozzá.

  • 2026. július 1. - Smart 2 > 2,5 tonna esetén


Az újabb határidő a nemzetközi árufuvarozásban részt vevő összes 2,5 tonnát meghaladó járművet érinti. A csomag hatálya tovább terjed, így ezeket is kötelező lesz második generációs okos tachográffal felszerelni.


Előny: Szintén a pontosabb menetadatokhoz, hatékonyabb tervezéshez és fenntarthatóbb közlekedési megoldásokhoz járul hozzá az alábbi lépés, amelyek elősegítik a vállalatok hatékonyságát és környezetvédelmi eredményeit.

Az Európai Unió Mobilitási Csomagja tehát a közlekedési ágazat digitalizációjának és hatékonyságának előmozdítására irányul. Az okos tachográfok alkalmazása lehetővé teszi a pontosabb és megbízhatóbb menetidő nyilvántartást, valamint a közlekedési adatok hatékonyabb kezelését és elemzését. Az új intézkedések segítenek a közlekedési ágazatnak megfelelni a fenntarthatósági és hatékonysági elvárásoknak, melyek az Európai Unió célkitűzéseivel összhangban vannak.

Az okos tachográfról és a 2023-ban életbe lépő rendeletről részletesen korábbi cikkünkben olvashat.



Tetszett a cikk és szeretne több ilyet olvasni?

Iratkozzon fel és mi emailben értesítjük ha hasonló cikket írunk.

bottom of page